blog

Fietsen naar het werk populairder dan ooit, toont de Mobiliteitsbarometer van Acerta

Bedrijfsfiets Riese en Müller

Als aanbieder van fietsmobiliteit zijn we blij om te zien dat steeds meer Belgen de tweewieler kiezen als een duurzaam en gezond alternatief voor woon-werkverkeer. Uit de recente Jaarlijkse Mobiliteitsbarometer van HR-dienstenbedrijf Acerta blijkt dat de fiets in 2023 een recordaantal pendelaars aantrok. Laten we eens duiken in enkele opvallende feiten die de opmars van de fiets naar het werk onderstrepen.

 

5 feiten over fietsende pendelaars

De Jaarlijkse Mobiliteitsbarometer bevat een oceaan aan interessante informatie. We sommen de feiten op die naar ons idee het beste weergeven wat de ontwikkelingen zijn in fietsgebruik voor woon-werkverkeer.

 

1. Al 4 op de 10 Belgen nemen fiets of step naar het werk

Een opmerkelijke trend is dat bijna 4 op de 10 Belgen ervoor kiezen om minstens een deel van hun woon-werktraject op twee wielen af te leggen. Deze stijging is een positieve indicator van de groeiende populariteit van fietsen als vervoermiddel.

 

2. Auto verliest terrein, maar blijft dominant

Hoewel de auto nog steeds het leeuwendeel van woon-werkverplaatsingen voor zijn rekening neemt, daalt het aandeel naar bijna 78 procent. Dit wijst op een verschuiving naar meer duurzame mobiliteitskeuzes, waaronder de fiets. Een feitje dat niet aan bod komt in de Mobiliteitsbarometer, maar wel interessant is: bij Veloplan zien we dat steeds meer kmo’s de keuze bij de werknemer leggen: fiets of auto? Of misschien een combinatie? Zeker met fietsleasing zijn er financieel interessante scenario’s mogelijk.

 

3. 39 procent van de pendelaars fietst naar het werk

In 2023 steeg het aantal pendelaars dat de fiets verkiest tot 39 procent, vergeleken met 33 procent in 2021. Dit is een duidelijk teken dat steeds meer mensen de voordelen van fietsen ontdekken.

 

4. Fietsvergoeding stimuleert gebruik van de fiets

De fietsvergoeding heeft een belangrijke rol gespeeld in het stimuleren van het gebruik van de fiets. Werknemers worden aangemoedigd om op de fiets naar het werk te komen, wat niet alleen goed is voor het milieu maar ook voor de gezondheid. Goed om te weten: onlangs is de verplichte minimum fietsvergoeding verhoogd naar €0,35 per gefietste kilometer.

 

5. Diversiteit in fietsaanbod en betere infrastructuur

Met een groeiend aanbod aan fietsen, waaronder elektrische fietsen, longtailfietsen, speed pedelecs en bakfietsen, kunnen werknemers de fiets kiezen die het beste bij hun behoeften past. Bovendien verbetert de fietsinfrastructuur gestaag, waardoor het gemakkelijker en veiliger wordt om met de fiets naar het werk te gaan.

 

6. Combinaties van fiets en ander vervoer

Een interessante bevinding is dat ruim 15 procent van de pendelaars het volledige traject van huis naar het werk aflegt met de fiets of step. Bijna 22 procent combineert de fiets met de auto, terwijl bijna 1,5 procent een mix van openbaar vervoer en tweewielers gebruikt.

 

Norta elektrische fietsen

Fietsen naar het werk: een voordelig, gezond én sociaal alternatief voor de bedrijfswagen

 

Ontvang een Fietsplan op Maat bij Veloplan

Wil je als bedrijf profiteren van de voordelen van bedrijfsfietsen? Bij Veloplan, gevestigd in Antwerpen, bieden we niet alleen een breed scala aan bedrijfsfietsen, maar ook op maat gemaakte fietsplannen voor jouw organisatie. Financiering kan via directe aankoop, op krediet of met fietsleasing. Ontdek hoe je jouw werknemers kunt stimuleren om de fiets te kiezen als een gezond, duurzaam en efficiënt alternatief voor woon-werkverkeer. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie.

Praat met Veloplan