blog

Fietsleasing voor federale ambtenaren en werknemers onderwijs is mogelijk vanaf 2025

Fietslease federale ambtenaren onderwijspersoneel leraren België

Ben je een federaal ambtenaar of werk je in het onderwijs? Vanaf 2025 kan ook jij een fiets leasen. Dat is goed nieuws, maar het is tegelijkertijd ook nog even geduld hebben. Wil je namelijk je eindejaarspremie van 2025 inzetten in je lease, dan betekent dit dat je ten vroegste op 1 januari 2026 een leasefiets hebt. In dit artikel leggen we uit hoe zo’n fietslease eruit kan zien – én wat je kan doen als je niet tot 2025 wilt wachten.

 

65.000 federale ambtenaren, 200.000 onderwijsmedewerkers

Na de Vlaamse en lokale ambtenaren kunnen binnenkort ook federale ambtenaren en onderwijsmedewerkers een fiets leasen, schrijft De Tijd. Deze potentiële nieuwe groep fietsleasers is zeer fors, laat het tijdschrift weten:

“Vanaf 2025 krijgen 65.000 ambtenaren van de federale overheid en 200.000 personeelsleden van het onderwijs de mogelijkheid tot fietsleasing.”

Als aanbieder van bedrijfsfietsen van wie leasing één van de financieringsopties is, vinden wij dit uiteraard een lovenswaardige ontwikkeling. Hoe toegankelijker fietsen immers worden, hoe gezonder onze landgenoten en hoe veiliger en bereikbaarder onze steden worden.

Ben je als federaal ambtenaar of onderwijsmedewerker benieuwd naar de voordelen van leasing? Blijf lezen, dan zetten we de pluspunten op een rijtje.

 

Fiets leasen federale ambtenaren werknemers onderwijs Vlaanderen

Met de fiets naar het werk gaan betekent nooit meer file- en parkeerstress, wat een van de redenen is waarom fietsleasing populair is

 

Wat zijn de voordelen van fietsleasing?

Kevin Eeckhout, fietsleasingexpert bij Veloplan, geeft voor jou als werknemer de volgende voordelen van leasing als financieringsvorm van je fiets:

  1. Leasen is goedkoper dan aankopen. Een fiets leasen is goedkoper dan die gewoon kopen. Dat komt onder andere doordat je bij een leasefiets je eindejaarspremie kan gebruiken. Wat is er zo interessant aan je eindejaarspremie inzetten? Wanneer je je premie op de ‘normale’ manier laat uitbetalen, ben je tot 35% kwijt aan belastingen. Voor een leasefiets kan je echter de volledige brutowaarde spenderen. Met alle andere fiscale voordelen erbij gerekend, ben je met leasing tot 40% goedkoper uit dan met een reguliere aankoop.
  2. Een fietslease ontzorgt je volledig. Accessoires kunnen worden opgenomen in het leasecontract. Denk aan een extra batterij voor een e-bike, kettingsloten of een fietsmand. Ook ben je altijd verzekerd tegen diefstal. Je verzekering dekt zelfs pechverhelping op locatie. Bovendien zit in elk leasepakket een onderhoudsbudget, dat je kan inzetten voor het herstellen en onderhouden van je tweewieler.
  3. Je krijgt geld voor elke gefietste kilometer. Jouw werkgever is verplicht om je een kilometervergoeding tot 35 cent per gefietste kilometer te geven voor je woon-werkverkeer. Door te fietsen verdien je geld – niet slecht, toch?

Je begrijpt het: fietsleasing is voor veel fietsers een aangewezen keuze. Maar hoe concreet zijn de plannen nu precies om lease mogelijk te maken voor federale ambtenaren en werknemers in het onderwijs? We bespreken het hieronder.

 

Fietsleasing leraren Belgische ambtenaren

In een van de fietsenwinkels in en rond Antwerpen van Veloplan krijg je advies over je (lease)fiets

 

 

Hoe concreet is fietslease voor federale ambtenaren en onderwijspersoneel?

Het is zo goed als zeker dat je als federale ambtenaar vanaf 2025 een fiets zal kunnen leasen. Maar voordat het zover is, moeten er nog enkele puntjes op de i worden gezet door de federale overheidsdienst Beleid & Ondersteuning (FOD BOSA). De Tijd schrijft dat ze zich momenteel inzetten voor “het opstellen en lanceren van het bestek, het toekennen van het contract aan een onderneming, het opstellen van een fietsleaseplan en de integratie in verschillende HR-processen”.

Ook het mensen die in het onderwijs werken, zoals leerkrachten, secretariaatsmedewerkers en schoonmakers, zullen een deel van hun eindejaarspremie kunnen inruilen voor een fiets. Dit is een van de maatregelen waarmee de overheid tracht het beroep van onderwijzer aantrekkelijker te maken.

Let wel op: niet elke onderwijsmedewerker zal kunnen leasen. Elk schoolbestuur mag zelf beslissen of het een leaseplan wil aanbieden aan hun personeel. Vraag dus te zijner tijd aan de personeelsverantwoordelijke van jouw onderwijsinstelling of je zal kunnen leasen.

 

Fietsleasing federale ambtenaren onderwijspersoneel leraren

Een van de voordelen van een leasefiets: niet alleen handig voor woon-werkverkeer, maar ook in je privéleven

 

Veloplan houdt je op de hoogte

De voorlopige conclusie van het bovenstaande is dat het fantastisch is dat federale ambtenaren en onderwijspersoneel eindelijk een fiets zullen kunnen leasen. Maar, zoals ook duidelijk is geworden, zal je geduld moeten uitoefenen. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Willen jij en je collega’s wél een bedrijfsfiets, maar niet zo lang wachten? Dan is er een alternatief voor fietsleasing: een groepsaankoop. Je maakt dan met meerdere collega’s het plan om elk een fiets te kopen. Daarmee kan je als groep een mooie korting krijgen bij Veloplan.

Meer over groepsaankopen