Veloplan plant 1 boom voor elke fiets

Lease of koop je een fiets via Veloplan? Dan maak je de planeet letterlijk groener. Want samen met de Belgische bossenbouwers van Go Forest planten we 1 boom per geleasete of verkochte fiets. Ontdek waarom.

Logo boompje duurzaamheid
Onze duurzame initiatieven:
Go Forest | De Geus Plus | TEJO

Waarom planten wij bomen?

Het is een feit dat de fiets menig ecologisch voordeel heeft. Allereerst heeft het produceren van een fiets een relatief kleine impact op het milieu. Bovendien hoef je in een fiets geen benzine of diesel te gieten om vooruit te geraken.

Desondanks is er wel degelijk CO2-uitstoot bij het fabricageproces. En ook het vervoeren van de fietsen naar fietsenwinkels wordt noodgedwongen met vrachtwagens gedaan.

Veloplan is daarom, samen met ons moederbedrijf Fietsen De Geus, op zoek gegaan naar een manier om deze CO2-uitstoot te compenseren. We wilden geen greenwashing maar concrete acties. We vonden de oplossing bij Go Forest.

De aanpak van Go Forest

Belgische bomenplanters

Wil je als bedrijf of particulier de wereld groener maken? Door aan Go Forest te doneren, geef je hen de middelen om bomen te planten. Dat doen ze niet alleen hier in België, maar ook in Peru, Roemenië, Madagaskar, Congo en Armenië.

Veloplan en Fietsen De Geus doneerden voor het eerst aan Go Forest in 2022. Met dit geld werden 1200 bomen in de grond gezet. Vanaf 2023 hebben we de ambities opgeschroefd: per verkochte fiets doneren we het geld voor één boom. Dit garandeert dat Go Forest namens ons elk jaar minimaal 3500 bomen kan planten.

Go Forest is in België opgericht door Sarah Parent en Antoine Geerinckx en werkt samen met CO2logic en South Pole. Voor elke geplante boom wordt een digitaal certificaat op basis van tijdstempels op de blockchain gegenereerd. Deze kunnen we inkijken via SustainabilityChecker.app.

Ontdek meer duurzame acties

Logo boompje duurzaamheid

Sociaal project De Geus Plus schept werkkansen

Er zijn in België duizenden mensen die geen kansen krijgen op de arbeidsmarkt. Ze spreken geen Nederlands of hebben een turbulent verleden, waardoor ze voor werkgevers minder interessant zijn. Ons sociaal project De Geus Plus brengt hier verandering in.

Een cv opbouwen

Sociaal project De Geus Plus geeft nieuwkomers en andere personen met een afstand tot de arbeidsmarkt de broodnodige werkervaring. In een traject van meerdere maanden leren wij hen fietsen monteren en herstellen.

Op deze manier bouwen de deelnemers een cv op waarmee ze na hun stage naar buiten kunnen treden. Indien Veloplan of ons moederbedrijf Fietsen De Geus zelf nood heeft aan een nieuwe vaste werkkracht, mogen ze gewoon bij ons blijven. Welk pad de stagiair na zijn opleiding ook neemt: hij of zij zal dit sowieso doen met een pak extra ervaring en kennis.

Hoe ontstond De Geus Plus?

Het ontstaan van De Geus Plus

Kobe Peeters werkte met niet-begeleide minderjarige jongeren in Belgische asielcentra. Hij zag met eigen ogen dat veel van deze nieuwkomers geen kansen kregen op de arbeidsmarkt. Dit was spijtig, want velen van hen hadden een grote drive om te leren en een flinke dosis kennis en ervaring.

Toen Kobe vervolgens in 2018 bij Fietsen De Geus begon als technieker, sprak hij eigenaar Thomas Vanderhoydonck aan over een baanbrekend idee: een sociaal project waar iedereen een kans op werkervaring krijgt. De Geus Plus was geboren. In 2020 ontving het de eerste stagiairs.

De Geus Plus is trots op de samenwerkingen die sindsdien tot wasdom zijn gekomen, waaronder die met onze partners Werkmmaat, Lejo en Steunpunt Tewerkstelling.

Ontdek meer duurzame acties

Logo boompje duurzaamheid

Onze steun aan TEJO garandeert gratis therapie voor jongeren

Elke mens krijgt in zijn leven te maken met tegenslagen, twijfels en angsten. Erover praten helpt dan. Maar wat doe je wanneer je als jongere problemen hebt waarover je niet kan of wil spreken met familie of vrienden? In dat geval ga je naar TEJO. Deze organisatie kan mede dankzij onze financiële steun gratis therapie aanbieden aan jongeren.

luisterend oor voor jongeren

Er zijn in Vlaanderen en Nederland inmiddels 20 TEJO-huizen. Daar kan je als jongere van tussen de 10 en 20 jaar gratis en anoniem terecht voor een goed gesprek en een luisterend oor. Je gesprekspartner is altijd een gediplomeerd therapeut. Met hem of haar kan je over elk onderwerp praten dat je bezig houdt, hoe moeilijk dat ook is.

Dus zie je het niet meer zitten? Is er iets wat je verdrietig, boos of bang maakt? En kan of wil je er met je vrienden of ouders niet over praten? TEJO luistert graag naar je verhaal. Op hun website lees je hoe ze je helpen en natuurlijk ook waar je hun locaties vindt.

Onze steun aan TEJO

Gratis therapie sinds 2010

Het eerste TEJO-huis opende op 13 maart 2010 in Antwerpen. Dat TEJO bestaat, is te danken aan psychotherapeute Ingrid De Jonghe. Zij constateerde dat in ons land duizenden jongeren tobben met problemen die ze met niemand in hun privéomgeving kunnen bespreken. TEJO zag daarom het levenslicht en groeide uit tot een organisatie met inmiddels ruim zeshonderd vrijwilligers.

Ingrid De Jonghe is de moeder van Thomas, de eigenaar van Veloplan en Fietsen De Geus. Onze bedrijven hebben daarom al jaren een hechte band met TEJO. Van dichtbij zien wij het goede werk van hun therapeuten, dat mede mogelijk gemaakt wordt door onze donaties.

Logo boompje duurzaamheid

Duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN

Dankzij onze steun aan de bovenstaande goede doelen vervult Veloplan tien van de zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Deze zijn vastgesteld om de mensheid te bevrijden van armoede en de planeet terug duurzaam te maken. Voor Veloplan vormen deze doelen een leidraad om onze duurzame acties concreet en toetsbaar te maken.

1

Geen armoede

Beëindig armoede overal en in al haar vormen.

2

Geen honger

Beëindig honger, bereik voedselzekerheid en verbeterde voeding en promoot duurzame landbouw.

3

Goede gezondheid en welzijn

Verzeker een goede gezondheid en promoot welzijn voor alle leeftijden.

4

Kwaliteitsonderwijs

Verzeker gelijke toegang tot kwaliteitsvol onderwijs en bevorder levenslang leren voor iedereen.

5

Waardig werk en economische groei

Bevorder aanhoudende, inclusieve en duurzame economische groei, volledige en productieve tewerkstelling en waardig werk voor iedereen.

6

Ongelijkheid verminderen

Dring ongelijkheid in en tussen landen terug.

7

Verantwoorde consumptie en productie

Verzeker duurzame consumptie- en productiepatronen.
8

Klimaatactie

Neem dringend actie om de klimaatverandering en haar impact te bestrijden.

9

Leven op het land

Bescherm, herstel en bevorder het duurzaam gebruik van ecosystemen op het vasteland, beheer bossen duurzaam, bestrijd woestijnvorming, stop landdegradatie en draai het terug en roep het verlies aan biodiversiteit een halt toe.

10

Partnerschap om doelstellingen te bereiken

Versterk de implementatiemiddelen en revitaliseer het wereldwijd partnerschap voor duurzame ontwikkeling.

Logo boompje duurzaamheid

Vragen over onze duurzame acties?

Elke klant van Veloplan steunt indirect de bovenstaande goede doelen. Heb je vragen over onze duurzame initiatieven? Laat het ons weten.

Werkgevers

Is je bedrijf klaar voor een mobiliteitsplan op twee wielen? Lees wat Veloplan voor je werknemers en je bedrijf kan betekenen.

Bekijk de voordelen

Werknemers

Werknemers in Antwerpen en omgeving zeggen het steeds vaker: ‘Wij willen een bedrijfsfiets!’ Wil jij je werkgever overtuigen van Veloplan? Gebruik de tip tool.

Gebruik de tip tool

Logo boompje duurzaamheid
Als klant van Veloplan maak je de planeet groener. Voor elke verkochte of geleasete fiets planten wij, samen met Go Forest, een boom. Ontdek meer >