blog

Fietsen voor je hele team nodig? Dit zijn de mythes en waarheden van groepsaankoop

bedrijfsfietsen aankoop Antwerpen

Wanneer je als werkgever of werknemer een bedrijfsfiets wilt aanschaffen, kan je kiezen uit drie financieringsvormen: fietsleasing, krediet en directe aankoop. Kies je voor de laatstgenoemde optie, dan wordt groepsaankoop een mogelijkheid. Je koopt dan als bedrijf in één keer een groot aantal fietsen. Dit heeft enkele financiële en andere voordelen. Het is dus een mythe dat je alléén met leasing dit soort voordelen hebt. Laten we de voor- en nadelen van groepsaankopen eens onder de loep nemen.

 

Twee soorten groepsaankoop

Voordat we de plus- en minpunten bekijken, zullen we eerst de twee soorten groepsaankopen bekijken. Zo krijg je een beter beeld van wat je met een groepsaankoop kan doen voordat je de afweging gaat maken om het wel of niet te doen.

De twee soorten groepsaankoop voor bedrijfsfietsen zijn:

  1. Aankoop van één type fiets die als poolfietsen gaan dienen. In de eerste optie koopt jouw bedrijf meerdere fietsen van min of meer hetzelfde model aan. Deze fietsen stel je tijdens de werkuren ter beschikking aan je medewerkers. Ze kunnen de fietsen gebruiken om bijvoorbeeld naar werkafspraken te gaan, tijdens de pauze een broodje te halen, werkgerelateerde inkopen te doen, enzovoort. Dit soort tweewielers worden poolfietsen genoemd.
  2. Aankoop voor individuele werknemers. In deze situatie spreek je met je werknemers bepaalde voorwaarden af (zoals je dat ook bij fietslease zou doen) en binnen die voorwaarden mag elke individuele werknemer zelf een fiets kiezen. Die fiets kan hij of zij voor bijvoorbeeld woon-werkverkeer en privégebruik benutten.

Nu we hebben uitgeklaard welke soorten groepsaankoop er bestaan voor bedrijfsfietsen, zullen we bespreken welke redenen er bestaan om voor deze optie te kiezen (of om dit juist niet de doen).

 

Gazelle Esprit bedrijfsfietsen

Het Antwerpse vastgoedkantoor De Meester gebruikt hun tweewielers als poolfietsen, waarbij de wrapping in hun huisstijl direct in het oog springt

 

Voordelen van groepsaankoop bedrijfsfietsen

Wanneer jouw bedrijf een groepsaankoop doet van bedrijfsfietsen, kan je rekenen op de volgende voordelen:

  • Onmiddellijk eigenaar van de fiets. Met een groepsaankoop komen de tweewielers direct volledig in eigendom van jouw bedrijf. Bij leasing is dat bijvoorbeeld al niet het geval. Omdat je met een groepsaankoop niet de regels van een leasemaatschappij hoeft te volgen, kan jij als werkgever zelf beslissen onder welke voorwaarden je de fietsen ter beschikking stelt aan je team. Een groepsaankoop geeft de werkgever dus volledige vrijheid om de fietsen naar eigen inzicht in te zetten.
  • Mogelijkheid dat je medewerker de fiets via brutoloonruil terugbetaalt. Als werkgever kan je een groepsaankoop inzetten als een vooruitbetaling voor je werknemer, met de intentie dat je werknemer de fiets over een afgesproken periode terugbetaalt. Zo’n constructie kan voor je werknemer financieel voordelig uitvallen wanneer hij of zij de terugbetaling met een brutoloonruil kan doen.
  • Geen rentekosten. Doe je een groepsaankoop van fietsen, dan hoef je uiteraard geen rentekosten te betalen. Een fiets van €2000 kost dus daadwerkelijk €2000 en geen cent meer.

De bovenstaande voordelen kunnen voor jouw bedrijf zwaar wegen om een groepsaankoop van fietsen te doen. Voordat je de knoop doorhakt, is het echter ook belangrijk dat je de nadelen kent, die we hieronder bespreken.

 

Nadelen van groepsaankoop bedrijfsfietsen

Om je een volledig beeld van een groepsaankoop te geven, zullen we transparant zijn over de nadelen:

  • Groot investeringskapitaal nodig. Om een groepsaankoop te kunnen doen, moet je bedrijf een goede cashflow hebben. Er is een fors investeringskapitaal nodig om in één keer meerdere fietsen te kunnen aankopen. Bij leasing en krediet is dit daarentegen geen vereiste, aangezien je dan op afbetaling betaalt.
  • Waarde van de fietsen wordt belast. De waarde van de fietsen is een bedrag dat belast wordt als vermogen. Je kan de fietsen dus niet als voordeel aller aard inboeken.

Overleg met je financieel adviseur of boekhouder of een groepsaankoop de beste financieringsvorm is voor jouw bedrijf. Neem ook leasing en krediet in de overweging mee. Het spreekt voor zich dat wij, als consulent en aanbieder van bedrijfsfietsen, met plezier bijkomende informatie geven en met je meedenken.

 

bedrijfsfiets groepsaankoop

Medewerkers van Tomorrowland mogen van hun werkgever een fiets naar hun eigen smaak uitkiezen

 

Cases: deze Antwerpse kmo’s kozen een groepsaankoop

Tot slot willen we drie voorbeelden geven van Antwerpse kmo’s die via Veloplan een groepsaankoop van bedrijfsfietsen deden:

  1. Manuchar, de logistieke dienstverlener uit Merksem.
  2. AG Vespa, het vastgoedbedrijf van de stad Antwerpen.
  3. Tomorrowland, het muziekfestival uit Boom.

Wil je meer cases van bedrijven die fietsen aankochten of leasen via Veloplan? Klik op onderstaande knop. Ga je liever direct in gesprek met ons? Contacteer ons voor een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek.

Bekijk cases  Contacteer ons