Als aanbieder en consultant van bedrijfsfietsen krijgen we regelmatig de vraag: ‘Wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen een fietskrediet en fietsleasing?’ Welnu, prima vraag! Want hoewel wij beide financieringsopties aanbieden, is één van beide op financieel en praktisch vlak misschien beter geschikt voor jouw bedrijf. Laten we eens kijken naar het onderscheid tussen lenen en leasen.
Verschil 1: ander eigenaarschap
- Krediet: Bij krediet is jouw firma zowel juridisch als economisch onmiddellijk eigenaar van de fiets.
- Lease: Bij fietsleasing is de leasemaatschappij de juridische eigenaar, en jouw bedrijf is als gebruiker van de fiets de economische eigenaar.
Verschil 2: Mogelijkheid tot overname
- Krediet: Bij fietskrediet hoeft jouw firma geen overnameprijs te betalen aan het einde van de afbetalingsperiode. Er is enkel jouw maandelijkse aflossing inclusief rente.
- Lease: Bij fietsleasing heb je een schappelijke overnameprijs na doorgaans een contract van 36 maand. Besluit je om deze overnameprijs niet te betalen (bijvoorbeeld omdat je liever een nieuwe leaseperiode begint), dan word je geen juridisch eigenaar van de fiets.
Verschil 3: Keuze voor onderhoud, verzekeringen, et cetera
- Krediet: Bij krediet kan je niet alleen de fiets kiezen, maar heb je ook vrije keuze in het opnemen van onderhoud, verzekering, bijstand en accessoires.
- Lease: Bij fietsleasing heb je standaard een all-in pakket van onderhoud, verzekering, bijstand en gekozen accessoires. Er is geen vrije keuze.
Leestip: Hoe je met fietslease de loonkosten omlaag kan brengen
Verschil 4: Opties voor brutoloonruil
- Krediet: Bij fietskrediet is een brutoloonruil minder toegankelijk aangezien de aankoop op de balans van het bedrijf komt te staan.
- Lease: Bij leasing kan je als werkgever de maandelijkse kosten compenseren door een brutoloonruil toe te passen bij de persoon die de fiets binnen je bedrijf gaat gebruiken. Zo wordt het voor jou als werkgever kostenneutraal.
Verschil 5: In andere situaties de betere keuze
- Krediet: Krediet wordt vaak gekozen wanneer de fietsen gebruikt gaan worden als poolfietsen. Een aantal van dezelfde fietsen (in de huisstijl van je bedrijf) worden ingezet van/naar/tijdens het werk. Je hoeft het investeringskapitaal niet neer te leggen want de betaling wordt gespreid over een gekozen termijn. Handig wanneer je best al wat investeringen hebt lopen en je een positieve balans wil behouden.
- Lease: Fietsleasing wordt vaak gekozen wanneer men de medewerkers vrije keuze van fiets wil geven. Je maakt het als werkgever mogelijk om iemand zijn/haar droomfiets te laten kiezen.
Verschil 6: Andere procedure tot goedkeuring
- Krediet: Bij krediet wordt er eerst goedkeuring gegeven door de bank die het krediet toekent. Veloplan werkt samen met KBC Bank.
- Lease: Bij leasing wordt er eerst een raamovereenkomst ondertekend bij de gekozen leasemaatschappij. Veloplan werkt samen met 6 verschillende leasemaatschappijen.
Lees ook: Een gouden tip voor de optimalisatie van jouw retentiebeleid
Welke optie is voor jouw kmo de beste?
Als je een kmo in Groot-Antwerpen hebt, nodigen we je uit contact met ons op te nemen. Als consultant kijken we samen met je welke financieringsvorm (fietslease, krediet of directe aankoop) de meeste voordelen heeft voor jou.
Als zusterbedrijf van een fietsenwinkelketen kunnen we bovendien elk type fiets van ruim 20 gerenommeerde merken leveren. Veloplan heeft altijd ruim 1000 fietsen op voorraad, wat een groot voordeel is als jouw team zo snel mogelijk op de fiets moet zitten.
Graag sluiten we af met goed nieuws. Want ongeacht je fietslease of een fietskrediet kiest, er is één grote gelijkenis: beide opties zijn 100% fiscaal aftrekbaar. We vertellen er graag meer over in een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.