blog

Hoe je met fietslease de loonkosten omlaag kan brengen

Fietslease Antwerpen

Een van de grootste voordelen van fietslease zijn de vele euro’s die je als werkgever kan besparen op personeelskosten. Al tientallen Antwerpse kmo’s realiseren een vermindering van de loonkosten omdat ze een fietsleaseplan hebben. Laten we eens kijken hoe het precies werkt.

 

Fietslease en brutoloonruil: een win-winsituatie

Wanneer je bedrijfsfietsen leaset, krijg je te maken met een interessante brutoloonruil. Dit zorgt ervoor dat je als werkgever vrij eenvoudig op loonkosten kan besparen. Het steekt als volgt in elkaar:

 • Jij als werkgever huurt de fiets van de leasemaatschappij. Op basis van deze maandelijkse vergoeding (100% fiscaal aftrekbaar) kan je een loonruil toepassen op het brutoloon van de werknemer die de fiets zal gaan gebruiken. Je betaalt hierdoor als werkgever minder bedrijfsvoorheffing en socialezekerheidsbijdragen. Met andere woorden: er ontstaat een lager belastbaar loon.
 • De werknemer kan door de brutoloonruil heel voordelig de fiets gaan gebruiken. Een verandering in het brutoloon wil weliswaar vaak ook zeggen dat er een kleine daling in het nettoloon is, maar dit kan ruimschoots gecompenseerd worden. Want dit kleine verlies in het nettoloon kan je als werkgever heel gemakkelijk opvullen met de onbelastbare kilometervergoeding. Zo wordt fietslease al snel kostenneutraal.
 • Voorbeeldje nodig? Een De Geus Electric kost (status juli 2022) € 3299. Wanneer je deze elektrische fiets leaset, krijg je de volgende berekening:
  • Maandelijkse huurprijs die de werkgever aan de leasemaatschappij betaalt: € 129,62 (plus € 44 aan fietsvergoeding indien de werknemer het kostenneutraal wil maken).
  • Je kan nu als werkgever het brutoloonruil van de werknemer met € 90,73 doen zakken. Hierdoor vang je de stijgende loonkosten op.
  • Dit geeft de werknemer een nettoloonruil van € 43,23.
  • Je fietst als werknemer 45 km per week aan een kilometervergoeding van 0,23 cent per kilometer om dit kostenneutraal te maken.

Fietslease is dus een overduidelijke win-winsituatie: je werknemer kan aan een voordelig bedrag een hoogwaardige fiets gebruiken (met bovendien de kans om die na afloop van de leaseperiode voordelig over te nemen) en jouw onderneming bespaart ondertussen op personeelskosten.

Toelichting nodig? We maken deze materie graag inzichtelijk in een persoonlijk gesprek met een berekening op maat van jouw kmo.

Maak een vrijblijvende afspraak

 

Fietsleasing Antwerpen

Steeds meer Antwerpse pendelaars rijden op een leasefiets, bijvoorbeeld deze Riese & Müller

 

Waarom nu een goed moment is om fietslease te starten

Een ondernemer uit Edegem zei vorige week tegen ons: ‘Waarom zou ik nog iets extra’s doen voor mijn personeel? Er is al indexering, het wordt al duurder.’

Daarin had zij deels gelijk: alles wordt duurder. Maar een ander deel is incorrect: dit hoeft niet uit te sluiten dat je iets extra’s doet voor je werknemers. Want, zoals we zagen, kan je met fietslease juist de loonkosten omlaag brengen en toch tegelijkertijd een extraatje geven.

De stijgende kosten en de noodzaak om te zoeken naar alternatieve manieren om loonkosten omlaag te brengen, zijn (op financieel vlak) de ultieme redenen om nu een fietslease te starten. Tel daarbij op dat fietslease perfect is voor je employer branding en je begrijpt waarom steeds meer kmo’s in Antwerpen met Veloplan in gesprek gaan. Wij zijn namelijk een neutrale consulent die samenwerkt met 6 leasemaatschappijen. Samen met jou kijken wij welke maatschappij voor jou de beste voorwaarden heeft.

Lees meer over fietslease