blog

5 redenen waarom fietsende werknemers bijdragen aan een betere stad

Bedrijfsfietsen op voorraad Antwerpen

Antwerpenaren die de auto nemen naar het werk worden iedere dag weer met de neus op de pijnlijke feiten gedrukt: er zijn simpelweg te veel auto’s in de stad. De straten en wegen staan vol files, met alle nodige frustratie en luchtvervuiling van dien. Heb je een bedrijf in Antwerpen? Overweeg dan serieus om je personeel met de fiets naar het werk te laten komen. Door hen een bedrijfsfiets aan te bieden moedig je dit aan. Laten we eens kijken naar de 5 redenen waarom fietsende werknemers bijdragen aan een mooiere en gezondere stad.

 

1. Fietsers maken de stad veiliger

Zelfs een die hard automobilist moet toegeven dat je in een wagen weinig tot geen contact hebt met je omgeving. Een auto is in feite een afgesloten stalen cocon. In zo’n cocon hoor je niets van de buitenwereld. Ook je zicht is in een auto minder dan op een fiets of als voetganger, want je kan niet 360 graden rondkijken. Het afgesloten karakter van een automobiel is een grote reden waarom dit voertuig onveilig genoemd kan worden.

Als fietser heb je daarentegen wél contact met je omgeving. Je hoort alles om je heen en je kan alles om je heen perfect zien. Je zichtveld wordt niet beperkt tot het formaat van een autoruit.

Je bent op de fiets bovendien wendbaarder. Daardoor kan je gemakkelijker obstakels ontwijken, zoals een spelend kind dat ineens op de weg springt.

Vergeet ook niet dat een auto al gauw duizend kilo of meer weegt. Wanneer je met zo’n gewicht iets of iemand raakt, kan je er zeker van zijn dat de schade groot is. Bots je met je fiets tegen iemand op, dan hebben de bestuurder en de aangereden persoon misschien pijn, maar de kans is kleiner dat er groot letsel optreedt.

Conclusie: fietsende medewerkers maken van Antwerpen een veiligere stad.

 

bedrijfsfietsen Antwerpen

Bedrijfsfietsen dragen bij aan een veilig Antwerpen

 

2. Fietsers stoten geen schadelijke stoffen uit

Elke stadsbewoner die geeft om zijn gezondheid heeft het woord ‘fijnstof’ al eens horen vallen. Fijnstof is vies spul. Het is een mengsel van microscopisch kleine vaste deeltjes die in de lucht komen door bijvoorbeeld uitlaatgassen van auto’s.

Bij patiënten van hart- en vaatziekten en luchtwegproblemen verhevigt fijnstof de symptomen. Bij kinderen beïnvloedt het de groei van de longen.

Vind je dit erg klinken? Steun je medewerkers dan in hun ambitie om met de fiets naar het werk te komen. Door de auto thuis te laten en de bedrijfsfiets te gebruiken bevorderen je teamleden de gezondheid van henzelf en van anderen.

 

Leestip: Zijn eigenlijk alle fietstypes geschikt als bedrijfsfietsen?

 

3. Door meer te fietsen ontstaat er meer ruimte voor fietspaden

Wij vinden dit prachtig: wanneer meer mensen de fiets pakken, zijn er minder parkeerplekken voor auto’s nodig. Deze ruimte kan gebruikt worden voor het aanleggen van fietspaden, wat vervolgens nog meer mensen aanmoedigt om te fietsen. En daardoor ontstaat er nog meer plek voor fietspaden, enzovoort, ad infinitum.

Wij zijn niet de enige die deze logica ontdekt hebben. In het onderstaande geniale filmpje van Jay Foreman wordt perfect uitgelegd waarom ook automobilisten meer fietspaden zouden moeten willen. Hij gebruikt Londen als voorbeeld, maar zijn redenering is toepasbaar op elke stad.

Als Antwerpen minder afhankelijk wil worden van auto’s moeten we parkeerplaatsen durven opofferen voor fietspaden. Erg is dit voor niemand, zelfs niet voor autorijders. Want doordat meer mensen de fiets nemen, zal er minder vraag zijn naar autoparkings, waardoor er meer plekken zijn voor hen die écht hun wagen niet kunnen missen.

 

4. Dankzij fietsers kan de Antwerpen groener worden

In een échte fietsstad zijn grote pleinen vol parkeerplaatsen niet nodig. Antwerpen is wat dat betreft op de goede weg: de omvorming van de gedempte Zuiderdokken tot een park is een voorbeeld van hoe het moet. Ook het project Ringland is een prachtig voorbeeld van groen op de plek van asfalt.

Toch zouden er nog veel meer parkeervlaktes omgevormd kunnen worden naar parken als er minder vraag zou zijn naar parkeerplekken. En zo hebben we alweer een reden om de fiets te nemen naar het werk.

 

Voordelen bedrijfsfietsen

Meer mooie pleinen dankzij alle fietsende Antwerpenaren

 

5. Fietsers maken de stad mooier

Er is niemand die een rij geparkeerde Toyota’s, Opels en Mazda’s mooi vindt. Zelfs een ware autoliefhebber zal niet warm worden van de aanblik van een paar geparkeerde wagens in een gemiddelde Antwerpse straat.

Net zo min zijn er mensen die bewonderend kijken naar een file van ronkende voertuigen die hun uitlaatgassen in de Antwerpse lucht pompen.

Minder auto’s op straat staat gelijk aan een mooiere stad. Spoor je werknemers aan om de fiets te pakken voor de dagelijkse pendeltocht. Door bedrijfsfietsen aan te bieden aan hen, maak je het nog makkelijker. Bedrijfsfietsen zijn haalbaar voor elke kmo dankzij de variëteit aan aanschafopties, namelijk directe aankoop, fietsleningen en fietsleasing.

Ontdek de aanschafopties