blog

Waarom fietsleasing niet voor alle zelfstandigen financieel interessant is

Urban Arrow Shorty bakfiets

Fietsleasing is booming business in België, maar niet voor alle zelfstandigen is deze financieringsvorm de beste keuze. Soms is het aankopen van de fiets financieel interessanter. Waarom dit het geval is, leggen we hieronder uit.

 

Fiets kopen is soms beter dan fiets leasen

Voor sommige zelfstandigen zal de aankoop van de fiets interessanter zijn dan de fiets leasen. Waarom? Wanneer een zelfstandige de fiets zelf gaat gebruiken is er geen brutoloonruil mogelijk. En de brutoloonruil maakt leasing net interessant. Dit compenseert immers de maandelijkse leasekost door een daling van het belastbaar inkomen.

Brutoloonruil is dus alleen toepasbaar in situaties waarbij een werkgever een fietsleaseplan aanbiedt aan zijn werknemers. De werkgever moet dan minder loon betalen aan de werknemer die de fiets gaat gebruiken. Bij een zelfstandige met een eenmanszaak is er echter geen sprake van een werkgever die een werknemer aanbiedt: de werkgever is ook degene die de tweewieler zal benutten.

Wat dit concreet betekent voor jou als zelfstandige:

  • Fietsleasing. Je zal, mocht je toch voor leasing kiezen, de fiets met de bijkomende rentekosten (die best stevig zijn) maandelijks volledig moeten betalen. Je zal als enige voordeel de 100% fiscale aftrekbaarheid genieten.
  • Aankoop. Bij aankoop van een bedrijfsfiets heb je echter geen hoge rentekosten. Natuurlijk moet je wel het bedrag onmiddellijk betalen zonder spreiding via een termijn. Voor de aankoop is het dus een vereiste dat je over de financiële middelen bezit.

In conclusie kunnen we dus vaststellen dat fietsleasing alléén voor zelfstandigen is aan te raden die niet over de financiële middelen bezitten om een aankoop te doen, en die bereid zijn om de hoge maandelijkse rentekosten te dragen. Tegelijk kunnen we concluderen dat aankoop te adviseren is voor zelfstandigen die het spaargeld hebben voor een fietsaankoop en niet bereid zijn om hoge rentekosten van leasing te dragen.

 

Lovens Explorer bakfiets

Steeds meer Antwerpse ondernemers kiezen de fiets voor hun zakelijke en privéritten, zoals veel van onze cases laten zien

 

Fietsadvies op maat

Ben je een zelfstandige met een eenmanszaak (of een andere kmo) uit Groot-Antwerpen? En wil je de overstap naar de fiets maken? Je mag altijd gratis en vrijblijvend in gesprek gaan met ons. Veloplan is een fietsmobiliteitsconsultant. Wij kijken met jou welke financieringsvorm (aankoop, leasing of krediet) de meeste voordelen heeft. Daarna kunnen we via Fietsen De Geus, die onze fietsleverancier en ons moederbedrijf zijn, de fietsen leveren.

Praat met Veloplan