blog

Fiets leasen als zelfstandige: hoe werkt fietsleasing voor jouw eenmanszaak?

Klever speed pedelec bedrijfsfiets België

Kan jouw eenmanszaak een fiets leasen? Absoluut. Als zelfstandige met een eenmanszaak is het zeker mogelijk om aan fietsleasing te doen. Er is ook een goede reden om ermee te beginnen: fietslease geeft ondernemers de kans om op een voordelige en duurzame manier mobiel te zijn. Het leasen van een fiets als zelfstandige is namelijk niet alleen praktisch en gezond, maar kan ook fiscale voordelen met zich meebrengen. Hieronder gaan we dieper in op waarom fietslease een goed idee is en wat de fiscale gevolgen zijn.

 

Waarom is fietslease een goed idee?

Fietslease biedt diverse voordelen voor zelfstandigen:

  • Een leasefiets is milieuvriendelijk. Ten eerste is het een milieuvriendelijke keuze die past bij de groeiende trend van duurzaam ondernemen. Door te kiezen voor een leasefiets draag je als ondernemer bij aan een verminderde CO2-uitstoot en een gezonder leefmilieu. Dit is niet alleen goed voor jouw geweten, maar ook voor het imago van je bedrijf.
  • Fietsleasing is kostenbesparend. Onderhoud, verzekering en eventuele reparaties worden vaak gedekt door het leasecontract, wat resulteert in voorspelbare maandelijkse kosten. Dit maakt het beheer van je mobiliteit eenvoudiger en transparanter. Bovendien is een leasefiets voordeliger dan een leaseauto, zowel in de overnameprijs aan het einde van je leaseperiode als tijdens het gebruik. Tot slot is een leasefiets fiscaal aftrekbaar. Hier gaan we verderop dieper in.
  • Fietsen is goed voor jouw fysieke en mentale gezondheid. Het leasen van een fiets draagt bij aan het bevorderen van de gezondheid van jou als ondernemer. Het is een gezonde manier om van A naar B te komen. Het stimuleert fysieke activiteit, wat essentieel is voor een evenwichtige levensstijl, zeker gezien het zittende karakter van veel ondernemerswerk.

Om deze drie redenen is fietslease een goed idee voor zelfstandigen. Maar daarmee is niet alles al gezegd over dit onderwerp. Laten we eens kijken naar de belastingtechnische voordelen van je leasefiets.

 

Urban Arrow Shorty bakfiets

Met een elektrische bakfiets van Urban Arrow verplaats je je snel door de stad én kan je een lading vracht meenemen

 

Is een leasefiets fiscaal aftrekbaar?

Ja, het leasen van een fiets is fiscaal aftrekbaar voor zelfstandige ondernemers. De fiscus beschouwt een leasefiets als een bedrijfsmiddel, vergelijkbaar met bijvoorbeeld een bedrijfsauto. De kosten die je maakt voor het leasen van de fiets, inclusief onderhoud en verzekering, kunnen als zakelijke kosten worden opgegeven bij de belastingaangifte. Hierdoor verlaag je het belastbaar inkomen en betaal je minder belasting.

Het is echter belangrijk om te weten dat de fiscale aftrekbaarheid afhankelijk kan zijn van de specifieke regels en voorwaarden die gelden voor jouw sector of bedrijf. Het is raadzaam om hierover advies in te winnen bij een belastingadviseur of accountant. (Of bij Veloplan uiteraard. Verderop lees je meer over onze meerwaarde.)

 

Norta Antwerpen België

Wil je als zelfstandige snel op je bestemming zijn, dan is een e-bike van Norta misschien wel jouw keuze nummer 1 in de stad

 

Een fiets leasen als zelfstandige in bijberoep

Ook als zelfstandige in bijberoep is het mogelijk om een fiets te leasen. De fiscale voordelen blijven over het algemeen hetzelfde, maar het is essentieel om te controleren of er geen specifieke regels zijn die van toepassing zijn op zelfstandigen in bijberoep in jouw land. Overleg met een belastingadviseur om zeker te zijn dat je optimaal profiteert van de mogelijkheden die fietslease biedt.

 

Leestip: Hoeveel kost het per maand om een fiets te leasen?

 

Subsidies voor fietsleasing

Veloplan heeft zijn wortels in Antwerpen, dus we geven graag een extra tip voor zelfstandigen in ’t Stad. Voor Antwerpse eenmanszaken zijn er mogelijk extra incentives en initiatieven op het gebied van fietsleasing. Antwerpen heeft zichzelf geprofileerd als een stad die duurzame mobiliteit stimuleert, en dit kan resulteren in specifieke voordelen voor ondernemers die kiezen voor fietsleasing. Informeer bij lokale instanties of er subsidies, kortingen of andere stimuleringsmaatregelen beschikbaar zijn voor Antwerpse eenmanszaken die investeren in duurzame mobiliteit.

 

Urban Arrow Tender

De Urban Arrow Tender is de camionette onder de vrachtfietsen: geen andere fiets biedt zo veel laadcapaciteit

 

Hoe lease ik een (elektrische) fiets leasen als zelfstandige?

Het leasen van een elektrische of niet-elektrische fiets als zelfstandige verloopt over het algemeen volgens het volgende proces:

  1. Je begint met het kiezen van een leasingmaatschappij die gespecialiseerd is in fietsleasing.
  2. Vervolgens selecteer je het type fiets dat het beste bij jouw behoeften past.
  3. Na het kiezen van de fiets sluit je een leasecontract af met de leasingmaatschappij. Dit contract omvat vaak de duur van de lease, het maandelijkse leasebedrag en de voorwaarden met betrekking tot onderhoud en verzekering. Zorg ervoor dat je alle details begrijpt voordat je het contract ondertekent.

Het lastige met bovenstaande werkwijze is echter, dat er tientallen fietsleasemaatschappijen bestaan. Als ondernemer is het extreem tijdsintensief om te ontdekken welke maatschappij de beste voorwaarden heeft voor jouw persoonlijke situatie. Daarom raden we je aan om contact met ons op te nemen. Veloplan is een one-stop shop voor ondernemers die de switch naar de fiets willen maken:

  1. Wij staan in contact met 7 leasingmaatschappijen en kunnen je kosteloos adviseren welke het beste bij je past.
  2. We regelen de administratie met de leasingmaatschappij, wat je veel tijd bespaart.
  3. Tot slot bestellen we de fiets bij een van onze fietsenwinkels in en rond Antwerpen. Bij deze winkels kan je naderhand ook terecht voor onderhoud en herstellingen.

Veloplan is er voor ondernemers zoals jou, om fietsleasing sneller en efficiënter op te starten. En dat zonder dat het jou een euro meer kost.

Praat met Veloplan