blog

Vakbeurs Eurobike 2022: ‘Er is in Europa een ware fietsrevolutie gaande’

Eurobike 2022

Dat steeds meer Belgen op de fiets stappen, is een feit. Wat Eurobike 2022 bewijst, is dat ook in andere landen de fiets steeds meer wordt gezien als volwaardig vervoersmiddel. Niet alleen in de vrije tijd, maar ook als bedrijfsfiets. Ontdek hieronder in beeld en tekst onze bevindingen over Eurobike en onze evoluerende bedrijfssector.

 

Veel nieuwe modellen van e-bikes

Weinig andere ontwikkelingen hebben in de laatste jaren zo hard bijgedragen aan de popularisatie van de bedrijfsfiets, als de opkomst van e-bikes. Dankzij de elektrische fiets is de tweewieler ook interessant geworden voor mensen die voorheen om welke reden dan ook niet wilde fietsen (te grote afstand, te vermoeiend, niet snel genoeg, et cetera).

Het was dan ook geen verrassing dat producenten van e-bikes op Eurobike 2022 royaal uitpakten met een enorme selectie aan nieuwe modellen. Interessant was om te zien dat fabrikanten steeds vaker technieken in e-bikes toepassen die voorheen alleen in de auto-industrie werden gebruikt, zoals ABS.

Deze geavanceerde technieken zal je echter alleen in high-end modellen tegenkomen, die uiteraard met een stevig prijskaartje komen. (We zagen e-bikes van ruim €12.000!) Het stelde ons echter gerust dat fabrikanten niet de fietser met een kleiner (lease)budget uit het oog verliest: menig A-merk biedt al elektrische fietsen aan vanaf enkele duizenden euro’s. Een dergelijk bedrag komt in een fietslease of fietskrediet neer op ongeveer 100 euro per maand, wat voor veel kmo’s prima behapbaar is. (Dankzij belastingtechnische voordelen kan er zelfs een kostenneutrale formule worden gemaakt.)

Ontdek onze financieringsopties

 

Bergamont elektrische fietsen

Bergamont op toonde Eurobike 2022 nieuwe e-bikes die perfect zijn als bedrijfsfiets

 

Grote spelers, maar ook veelbelovende nieuwkomers

Uiteraard konden we dit jaar op de grootste fietsenvakbeurs van Europa tientallen gerenommeerde namen aantreffen. Riese & Müller, Urban Arrow, Specialized… ze waren allemaal van de partij met blinkende nieuwe fietsen en accessoires.

Iets verrassender was daarentegen de hoeveelheid minder bekende nieuwkomers. We kwamen namen tegen als Veloe en Tern, die longtailfietsen maken waarop je meerdere kindjes kan vervoeren. Dit is ideaal voor mensen die hun bedrijfsfiets niet alleen voor woon-werkverkeer willen gebruiken, maar ook in hun vrije tijd.

Daarnaast was het Belgische fietsatelier van Åska in Frankfurt vertegenwoordigd. Hun speed pedelec van eigen bodem belooft veel: een stoere look, een razendsnelle optrek tot 45 km per uur en een handmatige assemblage in de buurt van Leuven.

Filip Dehing, de oprichter van Åska, vertelde ons op de beurs dat hun ambities groot zijn: ‘Met onze high-speed fiets willen we aan België laten zien dat je ook op twee wielen een waardig alternatief voor de wagen kan vinden.’

Bekijk al onze merken

 

Aska elektrische fietsen

Filip Dehing (uiterst links) met zijn team. In het zwarte T-shirt Kevin Eeckhout van Veloplan.

 

Een ruime variatie aan fietstypes

We vonden het prachtig om op Eurobike te zien dat creatieve zielen van over de hele wereld hun best doen om de fiets zo geschikt mogelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen. De tijden dat je alleen een klassieke stadsfiets kon kopen zijn voorbij. Op Eurobike (en in het aanbod van Veloplan) kan je bijkomend kiezen uit cargofietsen, longtailfietsen, sportieve fietsen, speed pedelecs, e-bikes en plooifietsen.

Ontdek ons complete gamma

 

Veloe longtail fietsen

Longtailfietsen (hier een Veloe uitgevoerd met cargoplatform) worden steeds geliefder en waren dus volop te bewonderen op Eurobike 2022

 

Wat de grootste fietsbeurs van Europa ons leert

Eurobike is, zoals gezegd, de grootste fietsbeurs van Europa. In cijfers uitgedrukt ziet dat er als volgt uit:

  • Tijdens de vijf vakbeursdagen waren er 33.780 zakelijke bezoekers.
  • 27.370 fietsliefhebbers bezochten de beurs in het weekend.
  • De bezoekers waren afkomstig uit 105 verschillende landen.

Indrukwekkend, toch? Voor ons als aanbieder van bedrijfsfietsen in België bevestigen deze cijfers dat steeds meer steden en landen een fietscultuur creëren. Dit is een prachtig feit, want meer fietsers staat gelijk aan meer gezonde mensen, minder CO2-uitstoot, minder ruimteverslindende auto’s in onze steden, en talloze andere voordelen.

We spraken op Eurobike met een van de organisatoren, die met nauwelijks verhulde trots zei: ‘Er is een ware fietsrevolutie gaande in Europa. Het succes en de groei van onze beurs bevestigen dit.’

Wil jouw kmo de stap zetten die duizenden Europeanen elk jaar maken? Oriënteer je dan vandaag nog voor een aanbieder van bedrijfsfietsen. Als je met ons wil praten, staan we steeds klaar voor een kennismakend gesprek.

Neem contact op