blog

Fietslease voor ambtenaren: ook ambtenaren in Vlaanderen kunnen een fiets leasen

Fiets leasen zelfstandige fietsleasing eenmanszaak

Ben je een ambtenaar en wil je op de fiets naar het werk? Dan hebben we goed nieuws. Sinds juli 2022 is fietslease voor medewerkers van lokale besturen (gemeentelijke ambtenaren, districtsambtenaren van de Antwerpse districten, brandweer- en politiemensen, OCMW-medewerkers, et cetera) mogelijk. En als kers op de taart kunnen vanaf 2024 ALLE Vlaamse ambtenaren via o2o Fietsleasing een fiets leasen. (In 2023 was dit via KBC Fietsleasing.)

 

Fietslease voor een ambtenaar van een lokaal bestuur

Bij inruil van je eindejaarspremie en/of je verlofdagen komt er een bedrag vrij waarmee je een fiets kan leasen. De volgende bestaande voordelen kunnen ingeruild worden voor fietsmobiliteit:

  • Eindejaarstoelage (art. 10 en 17 BVR 12 maart 2021)
  • Fietsvergoeding (art. 12 BVR 12 maart 2021)
  • 24+ vakantiedagen (voor OCMW-personeel in specifieke diensten) en 28+ vakantiedagen (voor het overige OCMW-personeel en gemeentepersoneel) (art. 13 en 19 BVR 12 maart 2021)

Het aanbieden van fietslease gebeurt uiteraard op vrijwillige basis:

  • Het lokaal bestuur (de werkgever) beslist vrijwillig over het al dan niet aanbieden van fietslease én over de voordelen die kunnen worden ingeruild;
  • Het individueel personeelslid beslist vrijwillig om al dan niet bestaande voordelen om te zetten naar fietslease én welke voordelen ingeruild worden.

Meer details over fietslease voor ambtenaren in Vlaanderen vind je op de website van Fietsberaad.

Hoe werkt fietslease?

 

Fietslease Vlaanderen

Fietslease voor ambtenaren: ideaal om de Antwerpse files voorbij te rijden

 

Fietslease voor ambtenaren Vlaamse overheid bij o2o Fietsleasing

Sinds 1 november 2022 kunnen alle personeelsleden van de diensten van de Vlaamse Overheid een bedrijfsfiets aanvragen via het flexbudget. Voor deze ambtenaren is er echter geen vrije keuze van leasemaatschappij; het kan in 2024 alleen via o2o Fietsleasing. (In 2023 was KBC Fietsleasing de leasepartner van de overheid.)

Wil jij als ambtenaar een fiets leasen via o2o Fietsleasing? En is het moment gekomen om een fiets te kiezen? Dan kan je terecht in de fietsenwinkels van Fietsen De Geus, de huisleverancier van Veloplan.

Of ben je de verantwoordelijke van jouw overheidsafdeling voor het bepalen van het leasebeleid? Vooraleer je met een fietsleasepartner zoals o2o Fietsleasing of KBC Fietsleasing kan samenwerken, moet je een overheidsopdracht (een aanbesteding) indienen. Zodra deze is goedgekeurd, kan je via o2o Fietsleasing een leaseplan opstellen. Je kan dit ook doen bij Veloplan. Als partner van o2o bieden wij dezelfde diensten als zij aan, zonder extra kosten. Maar met het bijkomende voordeel dat we kunnen consulteren over vele bijkomende fietsgerelateerde thema’s én direct de fietsen kunnen leveren.

Ontdek fietslease via Veloplan

 

Fietslease Antwerpen

Fietsleasing voor ambtenaren in Vlaanderen via o2o Fietslease: het is nu mogelijk

 

Volledige brutowaarde wordt toegekend

Als ambtenaar een fiets leasen heeft een bijkomend financieel voordeel. Waar je zonder leaseplan behoorlijk wat geld moet afstaan als belastingen, krijg je bij het inruilen van de premies voor een fiets de volledige brutowaarde toegekend.

Niet alleen kan je dankzij je leasefiets snel, gezond en milieuvriendelijk op je werk geraken, maar ook wordt je portemonnee er beter van. Laat dus maar komen, die leasefiets!

Overtuig je werkgever

 

Lees ook: Een elektrische bakfiets als bedrijfsfiets: topidee voor pendelaars met kinderen

 

Je wilt als ambtenaar een leasefiets: wat nu?

Eerst moet het bestuur waar je voor werkt een fietsplan aanbieden. Is dit nog niet het geval? Laat het ons weten. Onze Veloplan-adviseur kan contact opnemen met de persoon die hierover beslissingen neemt binnen jouw bestuur. Wij gaan dan vrijblijvend met die persoon in gesprek om de ins en outs van een leaseplan te bespreken.

Neem contact op