blog

Zo fiets je veilig naar het werk [5 tips]

Achielle fietsen

Fietsen naar het werk is een gezonde en milieuvriendelijke manier van vervoer. Dat is uit talloze onderzoeken gebleken. Maar om van je dagelijkse fietstochten een succes te maken, is het belangrijk om veilig te blijven op je trouwe tweewieler. Onze fietsexperts uit Antwerpen geven je 5 tips om je veilig te doen voelen tijdens het fietsen naar je werk.

 

5 tips voor fietsveiligheid

1. Houd je fiets in goede staat

Zorg ervoor dat je fiets in goede staat is. Controleer regelmatig (zeker één keer per week) of je banden op juiste spanning zijn, je remmen werken en je verlichting functioneel is. Een kleine reparatie kan een grote impact hebben op je veiligheid tijdens het fietsen. Ontdek 3 tips om zelf je fiets thuis te onderhouden.

 

Onderdelen van een stadsfiets

Om thuis je fiets goed te onderhouden, heb je basiskennis van je rijwiel nodig

 

2. Draag een helm

Draag een helm, zeker wanneer je op een e-bike rijdt. (Heb je een speed pedelec, dan is een helm zelfs wettelijk verplicht.) Een fietshelm kan helpen om letsel te voorkomen als je valt. Zorg ervoor dat je helm goed past en dat hij in goede staat is.

 

Thousand fietshelm Antwerpen

Een fietshelm beschermt je hoofd tijdens je pendeltocht

 

3. Volg de verkeersregels

Volg altijd de verkeersregels. Fietsers zijn verplicht om zich aan dezelfde verkeersregels te houden als automobilisten. Dat betekent dat je altijd de juiste kant op moet fietsen en stoptekens en verkeerslichten moet respecteren. Doe verder wat je goede verstand je zegt: houd voldoende afstand tot andere voertuigen, gebruik handgebaren om je richting aan te geven en kijk voordat je een straat oversteekt of er auto’s aankomen.

 

4. Wees zichtbaar

Het is belangrijk om zichtbaar te zijn voor andere weggebruikers. Draag lichte en reflecterende kleding, zodat je goed zichtbaar bent in het donker of tijdens slecht weer. Ook kan je reflectoren op je fiets en/of kleding gebruiken om je aanwezigheid te benadrukken.

 

GoFluo fluohesje kopen Antwerpen

Fluohesjes maken jou en je dierbaren extra goed zichtbaar in het verkeer

 

5. Gebruik fietspaden

Maak gebruik van fietspaden en andere fietsroutes (zoals de fietsstraten die je steeds vaker in Antwerpen ziet). Dit kan helpen om ongelukken met voetgangers en andere verkeersdeelnemers te voorkomen. Als er geen fietspaden of afgescheiden fietsroutes beschikbaar zijn, blijf dan zo goed  mogelijk aan de rechterkant van de weg en let goed op voetgangers en ander verkeer.

 

Meer tips voor fietsveiligheid

Dit zijn naar onze ervaring de belangrijkste tips om veilig te fietsen. Dat wil echter niet zeggen dat hiermee alles gezegd is over fietsveiligheid. Meerdere online bronnen geven aanvullende tips die je kunnen helpen tijdens je pendeltocht:

Hopelijk helpt het bovenstaande je veilig te houden op je bedrijfsfiets. Heb je nog geen bedrijfsfiets? Ontdek bij Veloplan de vele voordelen van fietsen naar je werk.

Voordelen bedrijfsfietsen