blog

Fietsvergoeding stijgt flink in 2024 (van 27 cent naar 35 cent!)

Op 29 september 2023 heeft de regering een plan goedgekeurd om de fietsvergoeding flink te verhogen, meldt LegalNews. Op dat moment kreeg je als werknemer 27 cent voor elke kilometer die je fietst van en naar je werk. Maar sinds januari 2024 is dit bedrag omhoog gegaan naar 35 cent per kilometer. Zo wil de regering mensen aanmoedigen om de fiets te gebruiken voor hun dagelijkse pendelreis naar het werk.

 

Nieuw maximumbedrag

Er is ook een nieuw maximumbedrag dat je op jaarbasis kunt krijgen. Dit bedrag is 2500 euro voor 2024. Als je meer dan dat bedrag krijgt, moet je belastingen betalen en bijdragen aan de sociale zekerheid.

Er is nog een belangrijke regel: je kunt alleen van deze belastingvoordelen genieten als je geen echte onkosten bewijst voor je werkverplaatsingen. Dus als je geen bonnetjes en rekeningen indient om je kosten te rechtvaardigen, kun je deze vergoedingen krijgen. Dit geldt ook voor zelfstandige ondernemers.

 

Norta Antwerpen België

Werknemers ontvangen vanaf inkomstenjaar 2024 €0,35 fietsvergoeding

 

Afhankelijk van je sector

Maar niet alle werkgevers zijn verplicht om het maximale bedrag te betalen. Het hangt af van de regels die gelden in jouw sector of bedrijf. Als die regels al rekening houden met de fiscaal vrijgestelde fietsvergoeding, dan moet je werkgever het verhoogde bedrag betalen. Anders kan hij gewoon het bestaande bedrag blijven betalen, tenzij jullie afspreken om dit te veranderen.

Er is ook een speciale regeling voor bedrijven die onder de cao nr. 164 vallen. Deze cao is van toepassing op bedrijven die nog geen specifieke regeling hadden voor fietsvergoedingen op sector- of bedrijfsniveau. Ze moeten minstens 27 cent per kilometer betalen voor maximaal 20 kilometer en kunnen dit bedrag jaarlijks laten indexeren volgens hun eigen regels.

 

Leestip: Verplichte fietsvergoeding: wat betekent dit voor jou en je werknemers?

 

Belastingkrediet

Als werkgevers vrijwillig besluiten om de fietsvergoeding te verhogen, kunnen ze in aanmerking komen voor een belastingkrediet. Dit betekent dat ze een deel van het extra geld dat ze aan hun werknemers betalen, kunnen terugvorderen bij de belastingen, onder bepaalde voorwaarden. Dit belastingkrediet geldt echter alleen voor de periode van 2024 tot 2026 en moet uiterlijk op 31 december 2027 worden toegekend.

Ben je als werkgever geïnteresseerd in het creëren van een fietscultuur binnen je bedrijf? Praat met Veloplan. Als mobiliteitsexpert berekenen we welke financieringsvorm de meeste voordelen heeft voor jouw kmo. We leveren fietsen van ruim 20 merken en begeleiden je van A tot Z.

Maak een afspraak