blog

Bedrijven met een kantoorhond opgelet: zo vervoer je je ‘office dog’ met de fiets

Riese und Müller Load

De kantoorhond of office dog wordt steeds populairder, ook bij ons in België. Dat is logisch, want dieren nemen stress weg bij de werknemers. Daardoor worden het welzijn en de productiviteit van een team beter. Wil je je kantoorhond met de fiets vervoeren? We leggen uit hoe je de geschikte fiets kiest en hoe je je hond eraan laat wennen.

 

Fietskar honden

Een voorbeeld van een fietskar voor honden

 

Met je office dog op de fiets in 6 stappen

Het meenemen van je kantoorhond op de fiets kan een geweldige manier zijn om quality time door te brengen met je harige vriend en tegelijkertijd jezelf een goede workout te geven. Of je nu een kleine of grote office dog hebt, er zijn enkele belangrijke overwegingen en veiligheidsmaatregelen die je moet nemen voordat je begint met fietsen met je hond.

Stap 1: Kies de juiste fiets

Allereerst moet je ervoor zorgen dat je de juiste fiets hebt om je hond op te vervoeren. Kies bij voorkeur voor een fiets met een lage instap. Zo sukkel je minder bij het opstappen wanneer je (misschien zware) hond al op de fiets zit. Een stevig frame is ook belangrijk, want dit houdt je tweewieler stabiel terwijl je fietst én het garandeert dat je fiets het extra gewicht van je hond kan dragen. Een fiets met een mand aan de voorkant of achterkant kan ook handig zijn om je hond in te plaatsen.

Er zijn 3 soorten fietsen en fietsaccessoires die het mogelijk maken om je office dog op de fiets te vervoeren:

  1. Fietsmand voor honden. Dit is een goedkope optie die alleen geschikt is voor kleine honden.
  2. Fietskar voor honden. Een fietskar is een duurdere, flexibele optie die geschikt is voor honden van alle formaten.
  3. Bakfiets voor honden. De bakfiets is de duurste maar ook meest veelzijdige optie. In een bakfiets kunnen honden van eender welk formaat worden vervoerd.

Alle drie opties zijn standaard in voorraad bij Veloplan, jouw aanbieder van bedrijfsfietsen.

Stap 2: Leer je hond wennen aan de fiets

Het is belangrijk om je hond te laten wennen aan de fiets voordat je daadwerkelijk gaat fietsen. Laat je hond wennen aan de fiets door hem te laten ruiken en eraan te laten snuffelen. Plaats de fiets op een veilige plaats en laat je hond rustig wennen aan het idee van de fiets.

Stap 3: Kies de juiste uitrusting

Naast de juiste fiets heb je ook de juiste uitrusting nodig om je hond veilig en comfortabel te vervoeren. Kies je  een hondenfietsmand of hondenfietskar, neem er dan één die geschikt is voor het gewicht en de grootte van je hond. (Met een bakfiets hoef je je hierover geen zorgen te maken.) Zorg er ook voor dat de mand, kar of bakfiets is uitgerust met een veiligheidsriem om je hond op zijn plaats te houden tijdens het fietsen.

Stap 4: Leer je hond in de mand te zitten

Voordat je begint met fietsen, moet je ervoor zorgen dat je hond comfortabel is in de mand of kar. Laat je hond wennen aan de mand of kar door hem erin te laten zitten terwijl deze op de grond staat. Beloon je hond als hij rustig blijft zitten en laat hem wennen aan het idee van de mand of kar.

Stap 5: Maak korte oefenritten

Wanneer je hond comfortabel is in de mand of kar, kun je beginnen met het maken van korte oefenritten. Fiets in het begin niet te snel en kies een rustige omgeving om te fietsen. Zorg ervoor dat je hond zich veilig voelt en niet gestrest is tijdens het fietsen. Pas als je dit langzaam hebt opgebouwd, kan je een langere afstand afleggen, bijvoorbeeld naar je werk.

Stap 6: Bouw de afstand en snelheid op

Als je hond gewend is aan de fiets en zich op zijn gemak voelt in de mand of kar, kun je beginnen met het opbouwen van de afstand en snelheid van je fietstochten. Zorg ervoor dat je hond altijd vastzit in de mand of kar en gebruik eventueel een hondenriem om je hond extra veiligheid te bieden.

 

Basil Pasja hondenfietsmand

De Basil Pasja hondenfietsmand, verkrijgbaar via Veloplan voor jouw bedrijfsfiets

 

Een fiets of accessoire voor je kantoorhond aanschaffen?

Zie je het zitten om samen met je office dog de fiets te nemen? Veloplan adviseert je graag. Als aanbieder van bedrijfsfietsen kan je hondenmanden, hondenkarren of bakfietsen aanschaffen via aankoop, krediet of leasing. Onze mobiliteitsexpert adviseert jouw firma hierover tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Boek een gratis afspraak