blog

Wil je voor je werknemers fietsen kopen? Krijg tot 50% subsidie via het Pendelfonds

Fietsplan kmo Antwerpen België

Willen jouw werknemers op de fiets naar het werk komen? En wil jouw firma dit voordelig mogelijk maken? Dan is er goed nieuws voor je portemonnee: tot 50% van het aankoopbedrag kan gesubsidieerd worden door het Pendelfonds van de Vlaamse overheid. Let op: Ontdek hieronder hoe het werkt.

 

Wat is het Pendelfonds?

Het Pendelfonds van de Vlaamse overheid subsidieert projecten die duurzaam woon-werkverkeer bevorderen. Projecten die tot doel hebben om het aantal autoverplaatsingen op het vlak van woon-werkverkeer te verminderen, kunnen in aanmerking komen voor subsidiëring uit het fonds. Bedrijven of andere private instellingen, maar ook lokale of provinciale overheden of andere publieke instellingen (in samenwerking met een private partner) kunnen de subsidie aanvragen.

Het Pendelfonds is ideaal voor bedrijven en instanties die door bijvoorbeeld de barema’s geen fietsleasing kunnen doen, en dus tot (groeps)aankoop genoodzaakt zijn.

Je bedrijf of andere instelling moet minimaal 10 medewerkers hebben om van de subsidie gebruik te kunnen maken. De subsidie bedraagt maximaal de helft van de kosten die aan de projectuitvoering verbonden zijn, met een maximum van 200.000 euro wanneer een bedrijf alleen indient. Dit maximum bedrag verhoogt naargelang het project door twee of meer bedrijven wordt ingediend. Alle details lees je op de website van het Pendelfonds.

Wil je een subsidie aanvragen? Vraag bij het Pendelfonds een dossiernummer aan vanaf 18 september 2023. Dat kan ten laatste tot 18 oktober 2023.

 

Een voorbeeldcalculatie

Ter illustratie zullen we het volgende voorbeeld geven: jouw firma heeft 15 werknemers en als werkgever wil je bedrijfsfietsen voor hen kopen. Op die manier investeer je immers in hun gezondheid, hun mobiliteit én in het duurzame imago van je onderneming. De fietsen hebben bij elkaar opgeteld een waarde van 60.000 euro. Dit bedrag moet je indienen bij het Pendelfonds. Wordt je aanvraag goedgekeurd, dan subsidieert het Pendelfonds de helft van het totaalbedrag, dus 30.000 euro.

Fijn om te weten: je staat niet alleen in het opstellen van de subsidieaanvraag. Veloplan helpt je erbij, waarover je hieronder alles leest.

 

Hoe kan Veloplan je helpen bij de aanvraag?

Als mobiliteitsconsulent en aanbieder van bedrijfsfietsen is Veloplan helemaal thuis in de wereld van duurzame mobiliteit. Veloplan helpt je bij het opstellen van de aanvraag. We kijken naar de aanschafprijs van de fietsen, maar ook naar fietsenstalling, onderhoud, herstellingen, verzekeringen, douches, kilometervergoeding, accessoires, en al het andere dat erbij komt kijken.

Deze aspecten zijn voor de leek vaak moeilijk om te overzien. Nog moeilijker is het om er een gefundeerd kostenplaatje op te plakken. Welnu, voor ons is dit allemaal parate kennis die we direct kunnen aanleveren!

Na goedkeuring van de subsidieaanvraag kan je direct bij Veloplan de fietsen bestellen. Wij bieden ruim 30 gerenommeerde merken aan én verzorgen ook het onderhoud en herstellingen. Interesse? Ga vrijblijvend met ons in gesprek.

Praat met Veloplan