blog

Vanaf nu kunnen ook ambtenaren in Vlaanderen een fiets leasen

Fietslease België Antwerpen Achielle

Ben je een ambtenaar en wil je op de fiets naar het werk? Dan hebben we goed nieuws. Sinds kort is het ook voor medewerkers van lokale besturen (gemeentelijke ambtenaren, OCMW-medewerkers, et cetera) mogelijk om een fiets te leasen. Bij inruil van je eindejaarspremie en/of je verlofdagen komt er bedrag vrij waarmee je een fiets kan leasen.

 

Hoe je als ambtenaar een fiets leaset

De volgende bestaande voordelen kunnen ingeruild worden voor fietsmobiliteit:

  • Eindejaarstoelage (art. 10 en 17 BVR 12 maart 2021)
  • Fietsvergoeding (art. 12 BVR 12 maart 2021)
  • 24+ vakantiedagen (voor OCMW-personeel in specifieke diensten) en 28+ vakantiedagen (voor het overige OCMW-personeel en gemeentepersoneel) (art. 13 en 19 BVR 12 maart 2021)

Het aanbieden van fietslease gebeurt uiteraard op vrijwillige basis:

  • Het lokaal bestuur (de werkgever) beslist vrijwillig over het al dan niet aanbieden van fietslease én over de voordelen die kunnen worden ingeruild;
  • Het individueel personeelslid beslist vrijwillig om al dan niet bestaande voordelen om te zetten naar fietslease én welke voordelen ingeruild worden.

Meer details over fietslease voor ambtenaren in Vlaanderen vind je op de website van Fietsberaad.

Hoe werkt fietslease?

 

Fietslease Vlaanderen

Fietslease voor ambtenaren: ideaal om de Antwerpse files voorbij te rijden

 

Volledige brutowaarde wordt toegekend

Als ambtenaar een fiets te leasen heeft een bijkomend financieel voordeel. Waar je zonder leaseplan behoorlijk wat geld moet afstaan als belastingen, krijg je bij het inruilen van de premies voor een fiets de volledige brutowaarde toegekend.

Niet alleen kan je dankzij je leasefiets snel, gezond en milieuvriendelijk op je werk geraken, maar ook wordt je portemonnee er beter van. Laat dus maar komen, die leasefiets!

Overtuig je werkgever

 

Lees ook: Een elektrische bakfiets als bedrijfsfiets: topidee voor pendelaars met kinderen

 

Je wilt als ambtenaar een leasefiets: wat nu?

Eerst moet het bestuur waar je voor werkt een fietsplan aanbieden. Is dit nog niet het geval? Laat het ons weten. Onze Veloplan-adviseur kan contact opnemen met de persoon die hierover beslissingen neemt binnen jouw bestuur. Wij gaan dan vrijblijvend met die persoon in gesprek om de ins en outs van een leaseplan te bespreken.

Neem contact op